Wij horen het overal en van bijna iedereen. Spirituele leraren, alternatieve therapeuten, psychologen, onderwijzers, ouders en tante Lennie; allemaal vinden zij het geweldig om te zeggen: ‘Denk positief, denk niet aan wat je niet hebt, maar aan wat je wel hebt; zie het halfvolle en niet het halflege glas en etc…

Ik stel me voor dat ik me nu verdrietig voel, maar ik wil mijn verdriet niet voelen, niet ervaren, ik wil van mijn verdriet af, wil het vergeten, wil ergens anders zijn, afstand nemen van mijn hart. Om van dit gevoel af te komen zoek ik afleiding zoals snoepen (maar daar word ik dik van), TV kijken (maar daar word ik dom van), klaarkomen (maar daar word ik leeg van)…Maar dan herinner ik me het advies van tante Lennie en denk ik ‘Wauw, wat tof! Wat een geweldige techniek! Vanaf nu ga ik het doen, ik ga positief denken’.

Maar wat betekent positief denken eigenlijk?
Positief denken is eigenlijk focussen en concentreren op wat iets dat er niet is, iets dat afwezig is.
Bijvoorbeeld: in het nu voel ik verdriet. De poging die ik doe om van dit gevoel af te komen is eigenlijk focussen op een idee van een toekomstig geluksgevoel terwijl in het nu er verdriet is.
Verdriet, dat is wat er nu is, blijheid is wat er op dit moment niet is; daarom concentreert positief denken zich op iets dat er niet is, je focust op een illusie.

Wanneer wij focussen op iets dat er niet is (in dit geval het idee van blijheid) dan verwerpen wij dat wat er wel is. D.w.z. positief denken is gebaseerd op het negatieve denken over het huidige gevoel (verdriet), over negatief denken over jezelf en je emoties in het nu. Het nu wordt door jou niet geaccepteerd en je zoekt toevlucht in het verleden in de vorm van blije herinneringen of in de toekomst (blijmakende ideeën).

Positief denken is een techniek die je aanmoedigt om jezelf te negeren, jezelf niet te accepteren en jezelf te forceren om iets anders te voelen. Natuurlijk creëert dit positieve denken in veel gevallen weerstand in jezelf. Daarom voelen de meeste mensen irritatie wanneer ze het goedbedoelde advies van tante Lennie te horen krijgen.

Achter het concept van positief denken schuilt zelf-oordeel, kritiek en mening over het huidige gevoel dat zegt dat iets niet juist is, niet goed is of niet toegestaan wordt om verdriet te voelen.
Positief denken is een manier om onze gevoelens en emoties te controleren door een discriminerend oordeel te uiten en stickers van positief en negatief te plakken op onze emoties. Zo krijgen wij gewenste en ongewenste emoties, emoties die mogen zijn en emoties die niet mogen zijn.

Omdat positief denken eigenlijk is gebaseerd op negatief denken over bepaalde emoties, creëert het alleen maar meer negativiteit in ons en daarom ook om ons heen.

Emoties zijn noch negatief noch positief. Wat ze negatief of positief maken is ons oordeel hierover.
Wanneer wij een emotie verwerpen, maken wij deze tot een negatieve emotie. Wanneer wij een emotie aanmoedigen en steunen maken wij deze tot een positieve emotie.

Emoties zijn de taal van ons hart. Een positief denken maakt ons doof voor de boodschap van ons hart. Hierdoor luisteren wij zeer selectief naar hetgeen ons hart ons wil vertellen en zijn wij blind voor de ware boodschap.

Door positief te willen denken en bepaalde emoties af te wijzen, creëren wij pijn en ellende in ons.

Wat is Tantrisch denken?
Tantrisch denken is een manier van denken die alles accepteert en goedkeurt zoals in het nu wordt ervaren, precies zoals het is, zonder oordeel of mening.
Tantrisch denken staat boven ‘goed’ of ‘slecht’, ‘mag en mag niet’, ‘positief’ of ‘negatief’. Het ziet en erkent de nuttigheid/ juistheid van alles en kan profiteren en leren van alles. Het ziet alles zoals het is, oordeelloos.

Als ik me verdrietig voel accepteer ik de boodschap: ‘Het is oke om me verdrietig te voelen’, ik keur het goed. En als mijn verdriet wordt geaccepteerd door mijn manier van denken, wordt hij gelukkig. Mijn verdriet mag er zijn! Eindelijk hoeven mijn gedachten over mijn verdriet (hoeft mijn verdriet) zich niet schuldig te voelen voor wat ze zijn.

Dit is een groot Tantrisch geheim. Alles dat mag zijn, en dus volledig wordt geaccepteerd, wordt bijna automatisch ervaren als gelukkig.
Als ik me verdrietig voel laat ik mezelf toe dit volledig te voelen. Door volledig mijn verdriet te mogen ervaren wordt ik gelukkig :-).

Ik forceer me niet om gelukkig te voelen. Ik geef mezelf de toestemming om me ook ongelukkig te voelen. Beide accepteer ik als juist: gelukkig of niet gelukkig.
Goedkeuren betekent dat je ego zichzelf terug vindt in iets of iemand buiten jezelf. Een gedachte, een gevoel, daad of woord: je ego identificeert zichzelf hiermee. Ze worden geaccepteerd door ons ego. Ze worden Eén met ons ego.

Wanneer wij onze gedachten, emoties, gevoelens en daden accepteren, dan leven wij in eenheid met onszelf en tonen wij geen weerstand tegen hoe wij zijn. Wij stoppen agressief te zijn tegen onszelf, wij stoppen te vechten tegen onszelf.

De uitgangspunten van de tantrische manier van denken:
1. JA zeggen tegen alle gebeurtenissen in het leven en alle verschijningen van het leven.
2. Gedachten, emoties, woorden en daden zijn neutraal. Wij oordelen ze tot ‘goed’, ‘slecht’, ‘aangenaam’ of ‘vervelend’.
3. Alles en iedereen in ons leven is bedoeld om van te leren en te ontwikkelen.
Daarom is alles en iedereen welkom in ons leven.
4. Het maakt niet uit wat wij denken of voelen. Wij hebben sowieso gelijk…

Een gereedschap om op een tantrische manier om te gaan met je emoties:
Sleutel 1: Vraag aan jezelf ‘Wat voel ik?’ (een bepaalde emotie of weerstand tegen deze emotie)
Sleutel 2: Geef jezelf goedkeuring/ de acceptatie om precies te voelen wat je voelt (zonder tijdslimiet).

Voorbeeld voor emotie:
1. Wat voel ik nu? Ik voel boosheid
2. Ik keur mijn gevoel goed/ ik accepteer mijn gevoel volledig en laat mezelf toe boosheid te voelen voor altijd.

Voorbeeld voor weerstand:
1. Wat voel ik nu? Ik toon weerstand tegen mijn boosheidsgevoel. Ik rem en onderdruk mijn boosheidsgevoel.
2. Ik accepteer mijn weerstand tegen mijn boosheid voor altijd.

Belangrijk om te onthouden tijdens het gebruik van deze gereedschappen
1. Wat heeft op dit moment de meeste behoefte om goedgekeurd te zijn?
De emotie of de weerstand tegen deze emotie?
2. Goedkeuring zonder tijdslimiet, voor altijd, is van zeer groot belang. Dit maakt het verschil tussen mind-truck en mentale manipulatie en ware goedkeuring/ acceptatie.

Een ware goedkeuring is zonder voorwaarden, grenzen of andere beperkingen. Het is geen slimme manier om emoties te veranderen of te manipuleren. Het is jezelf ECHT de goedkeuring geven om precies te voelen wat je voelt zonder onderdrukking of schuldgevoel.

Wanneer weet je of je werkelijk volledig accepteert wat je voelt?

Wanneer je een opluchting ervaart in je hart 🙂