Jij bent een Goeroe; wie ben ik?
Repareer je ‘lekkages’ en open je ‘verstoppingen’

Hoe en waarom creëren wij veiligheid in ons leven terwijl het leven zelf niet controleerbaar is en ons geen veiligheid biedt?
Hoe kunnen wij de angst voor ons eigen leven een halt toeroepen?

Om in harmonie te kunnen leven met wat wij ‘leven’ noemen, horen wij bewust te worden van de oorzaak van onze angst en ons onveilige gevoel als het gaat om het ‘leven’.

Wij zijn opgevoed om bang te zijn voor het onbekende en te geloven in wat wij denken dat wij weten.
Wij zijn opgevoed om kennis te verwerven en hierin te geloven.
Wij zijn opgevoed om te weten ten alle tijde.
Wij zijn opgevoed om een mening over alles en iedereen te hebben.
Wij zijn opgevoed om een oordeel te hebben over alles en iedereen.

Wij ervaren kennis als een bron van zekerheid en veiligheid; wij hebben een duidelijke voorkeur voor uitroeptekens en een duidelijke afkeur voor vraagtekens en vaagheid.
Wij voeden onze kinderen op om in onze voetsporen te lopen en om zo snel mogelijk de vraagtekens in hun leven te vervangen door uitroeptekens.
Wij leren ze dat uitroeptekens staan voor zekerheid, veiligheid, wijsheid en controle en dat vraagtekens staan voor zwakheid, angst, twijfel, gevaarlijke fragiliteit en domheid.

Op een vanzelfsprekende en onbewuste manier zoeken wij veiligheid door constant te ‘weten’. Wij zijn verslaafd geworden aan meningen, ideeën, kennis en geloven.

Wij creëren gewoontes die gebaseerd zijn op wat wij denken dat wij weten. De oneindige zoektocht naar veiligheid creëert een groot conflict in ons. Dit conflict blijft actief gedurende ons hele leven doordat veiligheid in contradictie staat met de natuur van het leven.

Leven is wild, verrassend, onvoorspelbaar en oncontroleerbaar. Daarom creëert onze behoefte, onze drang om alles en iedereen te controleren (maar dat niet controleerbaar is!) veel ellende en pijn in ons leven. Ook onze meningen en geloven betreft ons leven staan in contradictie met de ware natuur van het leven.

 Realiteit is wat er is en niet wat wij denken over dat wat er is..

Op elk moment dat wij niet bewust zijn van het feit dat onze gedachten alleen maar tijdelijke illusies zijn en op elk moment dat wij geloven dat onze gedachten realiteit zijn, ervaren wij een enorm conflict tussen onze meningen en geloven en de realiteit. Dit conflict kan zeer pijnlijk zijn en kan frustratie, boosheid, jaloezie, angst en andere onaangename emoties oorzaken.

In het volgende voorbeeld kunnen wij zien hoe wij reageren op een gebeurtenis vanuit onze gedachten, verwachtingen en emoties, en hoe wij deze ervaren als een realiteit:

Ajax wint van Feyenoord in de finale van de eredivisie. Het wordt een feestdag voor de Ajax-supporters en een zwarte dag voor de Feyenoord-aanhangers.

Wat voor dag is deze dag?
Heeft deze dag een eigen natuur van zichzelf?
Is deze dag “geboren” als een goede of een slechte dag?
Wat voor voetbalwedstrijd was het; een goede of een slechte?
Heeft deze wedstrijd een eigen natuur en karakter van zichzelf?

De gebeurtenis zelf is neutraal, het heeft geen karakter. Het gaat om twee teams van 11 spelers waarbij iedere team Eén bal wil schieten in de goal van de andere team op hetzelfde moment. Dit is technisch niet mogelijk. Eén bal in twee verschillende goals tegelijk willen scoren creëert enorme stress en een conflict bij de betrokken mensen omdat het technisch gezien niet mogelijk is.Het conflict en de stress bestaan alleen maar in de gedachten van de mensen.
De bal, de goals en het veld zelf zijn niet in conflict met elkaar en voelen helemaal geen stress. Ze zijn er gewoon.
Wat of wie bepaalt wat voor spel was het?
Wat of wie bepaalt wat voor dag was het?
Wat of wie bepaalt wie je bent?

Alleen onze gedachten!
Onze gedachten over een gebeurtenis bepalen onze reactie op deze gebeurtenis.
Onze reactie op een gebeurtenis noemen wij ´Realiteit´ of ‘Leven’.
Onze gedachten over onszelf bepalen hoe wij reageren op ons zelf.
Onze meningen en overtuigingen over onszelf noemen wij ‘Ik’.

Het idee van ‘ik’ bestaat alleen maar in onze gedachten. Het bestaat niet buiten onze gedachten.
Wij ervaren problemen in ons leven wanneer wij onze gedachten en onze reacties op het realiteit ervaren als de realiteit, als een waarheid, en vergeten dat ze alleen maar gedachten zijn.

Alles dat afhankelijk is van onze gedachten is een illusie en dus geen ware realiteit.

Alles dat buiten onze gedachten is is realiteit. Dit betekent dat dingen reëel zijn zolang ze onafhankelijk zijn van onze gedachten.
Realiteit is dus alles dat niet afhankelijk is van onze gedachten.(Vergeet niet dat ook deze Babbel alleen maar een gedachte is…)
Wanneer wij onze gedachten ervaren als realiteit, creëren wij een conflict met de realiteit.
Wij ervaren de realiteit als juist of niet juist, goed of slecht, aangenaam of onaangenaam, gewenst of ongewenst.
De realiteit van haar kant accepteert ons zoals we zijn, zonder te oordelen of ons te willen veranderen.

Zolang wij onszelf identificeren met onze gedachten ervaren wij de wereld als een onrechtvaardige of wrede wereld, een wereld die in disbalans is. Wij hebben dan ook de neiging deze te willen helen, veranderen en controleren.

 Sta alsjeblieft even stil en denk hierover na.

Om te kunnen begrijpen hoe onze gedachten als obstakels in ons leven staan, horen wij bewust te worden van de verschillende soorten van gedachten die wij creëren.

1. Een ‘gewone’ gedachte: een gedachte is een neurologisch proces dat constant aan verandering onderhevig is. Een gedachte is een direct resultaat van een herinnering uit het verleden of van een associatie. Gedachten verschijnen in en verdwijnen binnen ons bewustzijn.

2. Een mening/opinie: is een gedachte waar je in gelooft, waarvan je denkt dat het waarheid is. Meningen veroorzaken stress omdat ze in contradictie staan met de universele wetten en de realiteit.

3. Geloof of overtuiging: is een absolute mening die zonder twijfel is en die actief in het bewustzijn ‘leeft’. Een geloof of overtuiging vraagt van ons om haar te beschermen, haar te onderhouden en haar te verkondigen.

Omdat wij op een instinctieve manier voelen dat ons geloof een feitelijke basis in het heden mist, reageren wij met agressiviteit en stress tegen elk geloof of overtuiging die in contradictie staat met ons geloof of overtuiging.

Wij kunnen onze gedachten, meningen en overtuigingen vergelijken met een verstopping of lekkage in een pijpleiding.
Stel: de mens is een pijpleiding waar water (de energie) doorheen stroomt. Als we moedig genoeg zijn om de invloed van onze gedachten op de stroming van het water door de leiding te observeren, zullen we moeten concluderen dat onze gedachten meestal verstoppingen of lekkages creëren.
Een verstopping in de leiding betekent veel stress op de plek waar de blokkade zich bevindt (dit is vaak ook letterlijk waarneembaar in ons lichaam).
Een lekkage in de leiding betekent dat onze energie ‘lekt’ waardoor wij zwakheid zullen ervaren.

Gedachten die blokkades creëren zijn meningen en/of overtuigingen over onszelf, over anderen en over het leven in het algemeen, kortom, onze reactie op de realiteit.

Gedachten die lekkages creëren zijn meningen en/of geloven die afhankelijkheid veroorzaken van iets of iemand buiten onszelf.

Onze meningen en overtuigingen eisen van ons veel energie, tijd en aandacht die op hun beurt weer noodzakelijk zijn om ze te beschermen en te onderhouden. Jouw enorme drang en behoefte om gelijk te hebben is het resultaat van jouw onbewuste wijsheid die weet dat ‘waarheid’ niet bestaat en dat jouw mening alleen maar een gedachte is…

Stel, je bent overtuigd van jouw mening ‘Ik ben een Goeroe´. Om deze mening te blijven steunen zul je waarschijnlijk opmerken dat je jezelf blokkeert en forceert omdat je jezelf wil gedragen zoals je denkt dat een ‘Goeroe zich hoort te gedragen’. De volgende vragen zijn vragen die deze mening over jezelf zullen aanmoedigen en ondersteunen:

1. Welke betekenis geef ik aan mezelf als een ‘goeroe’?
2. Op welke manier hoor ik te praten?
3. Welke kleding hoor ik te dragen?
4. Welke verwachtingen stel ik aan mezelf als een goeroe?
5. Wat mag ik wel of niet doen?
6. Wat moet ik doen zodat mensen mij als een goeroe zullen zien?
7. Welke lessen hoor ik te geven?

enzovoort enzovoort…

Kortom: je ervaart jouw gedachten over jezelf als ‘realiteit’ en je past jouw leven aan aan deze gedachten…..
Sta even stil en denk: hoeveel geld, tijd en energie kost het om te leven volgens jouw mening over jezelf?
Hoeveel geld gaf je tot nu toe uit om jouw gedachten te beschermen, te onderhouden of deze te veranderen en/of te blijven manifesteren? Gedachten zoals ‘Ik ben mooi’, ‘Ik ben lelijk’ of ‘Ik ben dik’, ‘Ik ben te dun’, ‘Ik ben een advocaat/lerares/artiest’ enzovoort…
Hoeveel geld, tijd, energie en aandacht gebruikte je tot nu toe om jouw imago te onderhouden?

 De mogelijkheid om het verschil te zien tussen gedachten en realiteit is essentieel voor onze innerlijke rust.

De meeste spirituele reizigers geloven dat ontwikkeling en verandering noodzakelijk zijn om het idee van verlichting (nirvana/samadhi) te bereiken.

Dit is niet nodig!
Om iets te willen bereiken moet je geloven dat dit iets niet een deel van jezelf is, dat dit iets afgescheiden is van jezelf.
Dit staat in contradictie met de universele wet ‘Alles is Eén en Eén is alles’.

Je hoeft niets te bereiken, je hoeft niets te ontwikkelen of te veranderen.
Het enige iets dat je hoort te doen, is het enige iets dat je kan doen.
Het enige iets dat je kan doen is het enige iets dat je kan controleren.
Het enige iets dat je volledig kan controleren is jouw reactie op wat je noemt ‘leven’ of ‘realiteit’.

Alleen jij kunt jezelf bevrijden van onzuiverheid.
Wanneer jouw bewustzijn bevlekt is met gedachten, meningen en geloven, is dit onzuiverheid.
Het vasthouden van het idee van absolute waarheid creëert onzuiverheid.
Het vasthouden van meningen/geloven en overtuigingen creëert onzuiverheid.
Het vrijkomen van dualistische denkpatronen zoals goed en slecht, juist en onjuist, waar en nietwaar, geven en nemen etc. creëert het proces van zuivering.
Het vrijkomen van oordeel, kennis, passie en wil creëert het proces van zuivering.
Er wordt van je gevraagd om jouw grip op de gedachte dat je ‘Ik’ noemt, los te laten.

Zuiver bewustzijn betekent dat jouw gedachten, meningen en overtuigingen blijven komen en gaan in jouw bewustzijn, maar je zult ze nooit zien en ervaren als realiteit. Je zal constant bewust zijn van het feit dat ze alleen maar een illusie zijn.

Wie denkt gedachten?
Wie houdt deze gedachten vast?
Wie laat deze gedachten los?
Als je niet bent wie je denkt dat je bent, wie ben je dan?