Het woord Faith bevat twee niveaus. Het eerste basisniveau wordt geloof genoemd en over het algemeen is het een zelfzuchtige, emotionele energie die de zelfzuchtige behoefte van een bepaalde persoon ondersteunt om een doel te bereiken of een behoefte te vervullen. Bijvoorbeeld: Ik geloof dat ons pad het juiste pad is, ik geloof dat we met de hulp van god de vijand uit ons land kunnen verjagen, ik geloof in mijn vermogen om geld te verdienen, of ik geloof in mijn liefde voor jou. Geloof is een energie met een aspect van afgescheidenheid.

Het is een energie die rekening houdt met de eigen wil en geluk van een persoon. Het tweede niveau wordt Faith genoemd, de ‘verbinder’ en ‘omzetter’ die twee soorten energie verbindt, ze transformeert en omzet tot een derde vorm van energie. Faith is een
mengeling van persoonlijk geloof en de natuurlijke stroom der dingen, in andere woorden: creatie. Faith is een verbinder die kan worden vergeleken met het element water. Water verbindt alles in onze fysieke wereld. Faith is het water van de hogere trillingsenergieën die wij gedachten of emoties noemen. Het is een emotionele energie. Zonder faith is het niet mogelijk om eenheid te bereiken. Faith gaat voorbij geloofssystemen en begeleidt deze in samenspraak met de Universele Wil. Faith is het tegenovergestelde van twijfel.

Twijfel is het ontbreken van Faith. Faith verbindt je met de Eenheid, twijfel vergroot de illusie van afgescheidenheid en afgescheiden zijn van de rest van de creatie. Faith vertegenwoordigt twee inherente eigenschappen van creatie. De actieve, doordringende Yang van geloof (geloven is alsof men de mind forceert door het gezichtspunt
te vernauwen) en de lege, ontvangende eigenschap van Yin. Leeg zijn en vertrouwen in de natuurlijke orde der dingen. Mensen gebruiken onbewust het woord ‘ik geloof’ terwijl ze eigenlijk bezig zijn met het afstoten van de mogelijkheden die hun geloof tegenspreken. Bijvoorbeeld: een kleine groep mensen wil graag 6 of 7 miljoen mensen veroveren. Zij geloven in hun zaak en in hun manier van denken en zij geloven in hun mogelijkheid om het land te veroveren.

Faith begrijpt dat alles in het leven van een persoon zo bedoeld en ontworpen is puur om een volledige manifestatie van die persoon te bereiken. Zulke dingen als obstakels bestaan niet. En dat is de energieke kracht van Faith. Het is stromend als water. Het is zo vastberaden en geduldig als water. Het neemt de vorm aan van alles buiten en binnen zichzelf en gebruikt het om zichzelf te manifesteren. Het heeft de meest aantrekkende energie in het menselijk leven.

Mensen worden bewust en onbewust aangetrokken tot Faith. Faith is wat iemand toestaat om op een vlot te midden van de Atlantische Oceaan te drijven met enorme golven die dreigen je leven te ontnemen en dan toch een lied in je hart te hebben. Geloof zal de golven negeren en je toestaan tijdelijk je angst te overwinnen. Dus in zoverre als geloof een actieve kracht is, is Faith een kracht van stilte, leegheid en overgave. “Laat mij een kanaal zijn van uw zegeningen Universele Spirit, ik ben leeg en ik vertrouw u om mij wijs te begeleiden.”

Faith zal je altijd boven de hoogste golven van je leven brengen, boven de enorme golven van gezondheid en ziekte, van liefde en haat, de golven van relaties, de golven van prestaties. Het zal je altijd toestaan de brug van het leven met vrede en rust in je hart over te steken.
Iedere keer dat er een verandering in je leven plaatsvindt heb je Faith nodig om het ene geloof in een ander om te zetten, de ene gedachte in een andere, een emotie in een andere. Zonder Faith vallen we terug in de grijpende, plakkerige armen van angst die, op het moment dat hij onze mind aanraakt, twijfels veroorzaakt. Deze twijfels zullen langzaam onze homogene energie vernietigen, onze energie van Eenheid. Faith is een magische energie. Het is zeer uniek en het is altijd aanwezig voor iedere persoon die erdoor gezegend wil worden.

Faith kan niet worden gekocht. Je kunt je mind niet gebruiken om het te verwerven of bereiken. De enige toegang, de enige deur naar Faith is je hart. Open je hart en je zult genieten van de zegening van Faith zolang als je het nodig hebt. Leef je leven vanuit Faith en je zult om je heen kunnen stralen. Faith brengt je de ware glimlach op je gezicht. Faith is de brug tussen de seconden, minuten en uren van je leven. Het is het water van jouw leven. Faith is vertrouwen hebben in de goedheid en juistheid van je leven.