– Als ik de juiste spirituele ervaring zal meemaken, zal alles in orde zijn.
– Als ik zal begrijpen wat in mijn jeugd is gebeurd, zal ik minder lijden.
– Als ik de juiste partner zal vinden, zal ik veel gelukkiger zijn.
– Mijn leven zal gemakkelijker zijn als ik meer geld heb.

En tot die tijd? Wat doe je tot het zover is? Je wacht en wacht en wacht terwijl je hoopt dat de ‘pil van geluk’ in je leven zal verschijnen zodat je leven eindelijk zal kunnen beginnen en alles gemakkelijk zal zijn en mooi, precies zoals het leven hoort te zijn.
Een van de dingen die het leven van de spirituele zoeker moeilijk maken is dat hij weet dat er een manier is om zichzelf van lijden te bevrijden. Het is een heldere, eenvoudige manier en het kan zonder twijfel bereikt worden door iedereen die dat wil bereiken. Het enige probleem is dat je het pad moet blijven bewandelen totdat je de bestemming bereikt hebt.

Jij bent de baas over je eigen leven en je kunt elk moment kiezen om op dit pad te lopen of niet. Er is geen ander leven behalve jouw leven, nu, op dit moment. Er is een verhaal over een jonge monnik die op zijn eerste dag in het klooster de kok van dat klooster ontmoette. Het was een erg warme dag en de oude kok was op het heetst van de middag aan het werk om paddenstoelen te drogen in de zon. Hij zweette flink tijdens het werk in de brandende zon en de jonge monnik kon zien dat het erg zwaar werk was voor de oude man.

‘Waarom vraagt u anderen niet om u te helpen?’ vroeg de jonge monnik.
‘Anderen zijn mij niet’ antwoordde de oude monnik.
‘ Moet u dit werk op dit moment doen?’ vroeg de jonge monnik.
‘Als ik het niet nu niet doe, wanneer zal ik het dan doen?’ zei de oude monnik en met deze twee korte antwoorden leerde hij de jonge monnik het simpele feit dat ‘nu’ het enige moment is dat er is. Er is geen verleden en geen toekomst, enkel dit moment bestaat.

Hoop op een betere toekomst of een beter leven in de toekomst is een van de funderingen van het lijden van de mens. Er bestaat niet zoals als een betere toekomst of slechter verleden. Toekomst is een idee dat nooit werkelijkheid wordt. Er is geen morgen en geen gisteren. Er is enkel nu, dit moment.

Het enige leven dat je hebt is dit moment en dit moment is het enige leven dat je kunt ervaren. De rest van wat je ‘Leven’ noemt, bestaat uit herinneringen aan wat reeds heeft plaatsgevonden en verwachtingen van iets dat nog moet plaatsvinden. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen tussen het huidige moment willen controleren of het ervaren. Met andere woorden: je kunt kiezen tussen ‘minding’ the moment (het nu beleven vanuit je mind) or ‘hearting’ the moment (het ervaren vanuit je hart).

Niemand kan jouw leven voor jou leiden. Er is niemand die voor jou zal mediteren, yoga voor je zal doen, je gezondheid zal onderhouden, blij of verdrietig voor je zal zijn, daklozen of anderen voor jou zal helpen en niemand die voor je zal liefhebben.
Je moet aanwezig zijn in het nu als je geluk en vreugde wilt voelen. Je passie (datgene wat je wenst of wilt creëren) is je lijden. Het is jouw lijden omdat het verbonden is met dingen die je wilt bereiken in de toekomst: het is er nog niet op dit moment en kan verleiding, verwachting, teleurstelling, frustratie, vreugde of pijn veroorzaken. Je passie haalt je uit het nu, uit dit moment.
Je moet jezelf bevrijden van jouw passie om in staat te zijn in het moment te zijn. Dit betekent niet dat je je passie moet negeren of onderdrukken maar dat je de energie van passie bewust gebruikt in plaats van dat je je passie wordt (je erdoor laat overheersen).

De weg om jezelf te bevrijden van je passie is leven vanuit com-passie. Compassie betekent volledige acceptatie van jezelf en alles om je heen zoals het op elk moment is en vanuit deze ervaring gebruik maken van je vrije wil om te kiezen.

In hoeveel momenten in jouw leven was je bewust aanwezig?
Waar zijn ze?
Waar is je toekomst?
Wat is er gebeurd met je verleden?
Leef je het leven dat je hoort te leven?

WORD WAKKER!