Zelfverwezenlijking is het wezen van het proces dat mensen zich graag verder willen ontwikkelen dan de basisbehoeften en het beste uit zichzelf willen halen en hun mogelijkheden willen verwezenlijken.

Ware zelf-manifestatie kan niet ontstaan door middel van een gedachte. Onze gedachten zullen ons wijsmaken dat, wanneer we onszelf zullen manifesteren, het vrijwel onmogelijk, erg moeilijk of niet praktisch is, dat we er niets mee zullen verdienen, dat het eng is en dat het beter zou zijn op zoek te gaan naar een vaste baan met zekerheid, net als iedereen.

Wat wil ik doen met mijn leven? Wat moet ik gaan studeren? Wat voor soort werk moet en kan ik gaan doen? Hoe kan ik geld verdienen? Hoe kan ik de persoon worden die ik zou moeten  zijn? Bestaat er zoiets als lotsbestemming en hoe kan ik de mijne ontdekken? Zo nu en dan komen dit soort vragen boven in onze mind. Vragen die aandacht en antwoorden willen. Dit soort vragen vormen de uitgangspunten en doelstellingen van elk spiritueel pad en elke spirituele reis.

Zelf-manifestatie, zelf-realisatie en de ontdekking van onze bestemming zijn het resultaat van ons vermogen en onze wil om alles los te laten wat we menen te weten over het leven en over onszelf en om ons hart en onze mind te openen voor het nieuwe en onbekende.

Onze spirituele reis naar Eenheid kan niet worden voltooid zonder volledige zelf-manifestatie. Alleen dan kunnen we één worden met de schepping want alleen dan zullen we in staat zijn om ons leven te leven zonder interne conflicten .

Heb je vertrouwen in jezelf? Heb je vertrouwen in je vermogen om in harmonie te leven met jezelf en met alles en iedereen om je heen? Heb je vertrouwen in je leven? Vertrouw je God (om te weten wat het doet)? Geef je je over aan het leven met een blind vertrouwen of probeer je het leven onder controle te krijgen?

Het leven realiseert zichzelf
Er is een verschil tussen zelf-manifestatie vanuit een subjectief gezichtspunt en zelf-manifestatie vanuit het oogpunt van het leven zelf. We zijn druk bezig met het vinden van geluk, een goed gevoel, geld verdienen, plezier maken, veiligheid, status enz. Helaas is het leven het niet altijd met ons eens en beloont het ons met harde en pijnlijke lessen. Deze lessen zijn bedoeld om ons te leiden naar onze bestemming en onze roeping. Meestal hebben we de neiging om ze te negeren of om ze te zien als obstakels op onze weg naar verlangens en passie.

Zelfbewustzijn en manifestatie kan alleen tot stand komen buiten onze ‘safety-zone’. Alleen wanneer we onszelf openstellen voor de vreugde en de opwinding van het onbekende kunnen we ons ontwikkelen en ons zelfbewustzijn vergroten.

Op onze spirituele reis merken we vaak dat de manier waarop we ons leven gebruiken om onszelf te manifesteren een illusie is; feitelijk manifesteert het leven zich door ons. Hoe meer we het negeren, des te moeilijker ervaren wij ons leven. Wij zijn een onderdeel van de Eenheid en de Eenheid maakt gebruik van elk van ons om zichzelf en zijn schepping te manifesteren. Onze eigen wil is een obstakel op de weg naar Eenheid.

Onze wil blokkeert ons om te worden wie we zouden moeten worden. Onze wil wordt gecontroleerd door onze angsten en verlangens en negeert onze natuurlijke talenten en kwaliteiten. Onze onbewuste ‘zelf-wil’ voedt onze zelfzucht en zelfzucht is de oorzaak van alle pijn, vernietiging en het kwaad dat we ervaren in ons leven.
Een versie van een oud script dat dit punt behandelt vertelt ons:

Jouw Wil Geschiede
Universele Spirit
Niet mijn wil,
In mij, om mij en door mij heen.
Laat me alsjeblieft voelen, zien, horen en weten
Wat ik vandaag mag, kan en hoor te doen
En laat mij een kanaal zijn voor jouw zegen voor allen.

shutterstock_138969905_optEen sprong voorwaarts in ons spirituele bewustzijn treedt op wanneer we onze spirituele leraar ontmoeten en beginnen te lopen op ons spirituele pad. We voelen instinctief dat we deel uitmaken van iets groters dan onszelf. We voelen dat we moeten blijven lopen op ons pad om ons te kunnen verenigen met dit iets. We voelen dat we ons er aan moeten overgeven en wanneer we langzaam beginnen met onze angsten en verlangens los te laten, begint een eindeloze bron van liefde en wijsheid ons te voeden. We beginnen ervaringen van vreugde, eenheid en harmonie met het leven zelf te hebben. We geven ons over aan de Eenheid en we worden beloond met eindeloze liefde en mededogen. Een werkelijke zelfrealisatie vraagt van de ware spirituele zoeker om alle eigen wil op te geven, ook de wil tot zelfrealisatie, de wil om winst te maken, de wil om te slagen en de behoefte om zich veilig en stabiel te voelen.

De reden voor het opgeven van onze eigen wil is eenvoudig. Elke eigen wil is gebaseerd op de illusie dat we afgescheiden zijn van de Ene.

Wanneer we ons beginnen af te vragen wat het leven van ons wil en wat we zouden moeten doen om de wil van het leven te volgen, openen we onszelf voor de eindeloze wijsheid die ons omringt. We openen onszelf voor het mooiste geschenk van ons bestaan – pure onzelfzuchtige liefde.

De weg terug naar jezelf
De eerste stap naar zelf-manifestatie is dat we onze ware natuurlijke talenten opnieuw ontdekken. De meesten van ons denken dat de vaardigheden die we ontwikkeld hebben om te kunnen overleven in de samenleving onze eigen talenten zijn, maar dat hebben we mis. Het komt heel vaak voor dat onze natuurlijke talenten werden verboden en/of genegeerd door onze ouders omdat zij deze als een obstakel beschouwden op de weg naar gehoorzaamheid en goede manieren.

Wat zijn natuurlijke talenten?
Natuurlijke talenten zijn de natuurlijke kwaliteiten waarmee we worden geboren en die we later in ons leven ontwikkelen en die bedoeld zijn om te worden gebruikt als instrumenten voor zelf-manifestatie. Ieder van ons heeft een of meer talenten. Het gebruik en de manifestatie van onze natuurlijke talenten is de sleutel naar eenheid.

Hoe kun je je talenten herkennen?
Alles wat je graag doet zonder gedwongen te worden om dit te doen is een indicatie van je talent.
Alles wat je doet waardoor je je vitaal gaat voelen en je een gevoel van tevredenheid geeft is een indicatie van je talent.
Alles wat makkelijk uit je stroomt en een glimlach op je gezicht brengt is een indicatie van je talent.
Alles wat je energie geeft is het resultaat van het gebruik van je talent. Alles wat energie uit je zuigt is een gevolg van het gebruik van één van je survival vaardigheden.
Tip: Meestal kun je je ware natuurlijke talenten vinden in de lade die wordt aangeduid met:
‘Niet-praktische zaken’ …